IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на инфлацията в САЩ оцвети в зелено щатските индекси

Nasdaq Composite записа пета поредна възходяща сесия в четвъртък

23:58 | 12.01.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в четвъртък, след като данните за потребителските цени през декември показаха, че инфлацията се е охладила за месеца. Това засили надеждите, че Федералният резерв отново ще забави вдигането на лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 216,96 пункта и завърши деня на ниво от 34 189,97 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,34 на сто до ниво от 3983,17 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,64% до ниво от 11 001,10 пункта, като отбеляза пети пореден печеливш ден. Това е първото толкова дълго рали на технологичния индекс от юли насам.

Nasdaq е напът да постигне най-големия седмичен ръст сред трите основни индекса, като от началото на седмицата се е повишил с 4,1%. S&P 500 и Dow също са напът да напреднат за седмицата съответно с 2,3% и 1,7%.

Данните за инфлацията в САЩ през декември показаха спад с 0,1% на цените спрямо ноември. Те обаче все още са с 6,5 на сто над нивото от предходната година. Това отговаряше на очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones. През ноември инфлацията се ускори с 0,1% на месечна база и със 7,1% за година.

В последните месеци инвеститорите наблюдават данни, сигнализиращи охлаждане на инфлацията, с надеждата, че това ще даде мотив на Федералния резерв да забави още повече вдигането на лихвите.

Председателят на Фед в Бостън Сюзън Колинс заяви в интервю за New York Times в сряда, че клони към по-малко повишение на лихвите с четвърт процентен пункт на следващото заседание. В петък инвеститорите ще наблюдават публични изяви на Колинс и други двама високопоставени представители на Федералния резерв.

Големи банки, сред които JPMorgan, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo, трябва да обявят отчетите си за миналото тримесечие в петък. Delta Air Lines също трябва да публикува данните си.

Книжата на Bed Bath & Beyond поскъпнаха с над 60%, тъй като меме акциите остават във фокуса на вниманието на инвеститорите, които се стремят към къси позиции тази седмица.

Общо 2100 компании, листнати на Нюйоркската фондова борса, се търгуват с ръст, а 786 отчитат спад, сочат данните на FactSet. Енергийният сектор поведе ръстовете, след като прибави 2,1%. Недвижимите имоти и комуникационните услуги са на второ и трето място с 0,9%.

В същото време секторът на потребителските стоки се представи най-зле сред секторите със спад от 0,6%. Здравеопазването и комуналните услуги са още два сектора, които останаха са червено с понижение от 0,2%

Книжата на American Airlines поскъпнаха с над 7%, след като авиокомпанията повиши очакванията за приходите и печалбата си за четвъртото финскално тримесечие. В същото време цената на акциите на производителя на клавиатури и мишки Logitech International се понижи с над 16%, след като първоначални резултати показаха спад на приходите ѝ от продажби и на печалбата ѝ.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съовтетно 3,444% и 3,574%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,93% до 102,23 пункта. Еврото поскъпна с 0,04% до 1,085 долара, а паундът е нагоре с 0,16% до 1,222 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,02% до 129,27 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши след данните на охлаждането на инфлацията в САЩ и оптимизма за търсенето от Китай. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,36 долара до 84,03 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 98 цента до 78,39 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото са нагоре с 1,1% и са близо до прага от 1900 долара за тройунция - 1898,8 долара към края на деня в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още